Basur Neden Olur?
Hemoroid yani basur çok sık karşılaşılan bir sorundur. Toplumda birçok insan bu şikayetten muzdarip. Hal böyle olunca da insanların aklına “basur neden olur?” sorusu geliyor. Basur makatta bulunan damarların şişmesi ve kan dolu yastıkçıklar oluşturması sonucu oluşur. Peki bu durumu neler tetikler? Basur oluşmasında tüm sebeplerin temelinde damarların sıkışması yatar. Eğer makatta bulunan damarların baskıya maruz kalırsa kan ilerleyemez ve birikir. Bu durumun en yaygın sebebi ise beslenme ve tuvalet alışkanlığındaki bozukluklardır. Tüketilen besinlere ve su tüketimine dikkat edilmediğinde bağırsaklarda dışkı suyunu kaybederek sertleşir. Bağırsaklardan daha dar olan makattan geçerken de baskı oluşur. Bununla birlikte hamilelerde, obezlerde vücut ağırlığı gereğinden fazla olduğu için makat bölgesine ve buradaki damarlara oluşan baskı artmaktadır. Bu durum da basura temel hazırlamaktadır.
Hemoroid rahatsızlığı ilerlediğinde ameliyat gerekebilir. Hemoroid ameliyatı son derece zahmetli ve ağrılı bir ameliyattır. Hastanın belden aşağısı uyuşturulur. Makat kesilerek buran içeri girilir. Burada oluşmuş kan damarı yastıkçıkları kesilerek çıkartılır. Damarların uçları tekrar bağlanır. Makat ise dikişle tekrar birleştirilir. Makat kaslarına dikiş atıldığında hasta ameliyattan sonra özellikle tuvalet sırasında zorlanmaktan kaçınmalıdırlar. Küvette ılık su banyosu yapmak da ameliyattan sonra çok sık uygulanır. Ilık su makat kaslarını gevşeterek rahatlatır. Bu sayede dikişler sağlam kalır.
Basurun tedavi edilebilmesi için ise ilk olarak kesin tanının konması gerekir. Basur gebelikle dışkıda kan, makatta ağrı, şişkinlik ve kaşıntı ile kendini gösterir. Dışkıda kan görülmesi çok spesifik bir bulgu değildir. Birçok farklı hastalıkta dışkıda kan görülebilir. Fakat basur kanaması son kısımda olduğu için kan dışkıya tam olarak karışmamış, taze ve parlak kırmızı renktedir. Yine de kesin tanı uzman bir doktor tarafından konmalı ve ardından tedaviye başlanmalıdır.