Çocuğunuza Oyuncak Verirken Dikkat Edin

0

“3 yaştan sonra çocuğun kişiliği geliştiğine göre, oyuncağın çıkardığı ses, çaldığı müzik, söylediği sözler vb. Ona tesir edebilir”.

Çocuklar hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Onları mutlu görmek de en büyük gayemiz. Bu bir gerçektir ki, ebeveyn çocuk dünyaya gelmeden önce bile, onun için en iyisini almaya çalışırlar. Yeni doğacak bebeğin rahatlığı için yaşayacağı yerin koşullarına maksimum düzeyde alışırlar. Bebek dünyaya gelmeden oyuncak seçenler bile var.

Oyuncak çocukların zihinsel gelişiminde ve çevreyle tanisliqlarin önemli bir rol oynar, çocuklarımızın hayatının en önemli parçasıdır. Fakat çoğu zaman oyuncak seçerken diqqətsizliyimiz aksi etki verebiliyor. Örneğin, yol boyu mağazalarda, şehrin çeşitli yerlerinde, pazarlarda karşımıza çıkan rengarenk oyuncakların kalitesinden ne kadar haberdarız? Bu oyuncaklar ülkemize nereden getirilir? Kalite kontrol olunurmu?

 “Çin’den getirilen oyuncakların tamamı kalitesiz değil”

Ülkemize oyuncaklar özellikle Çin, Avrupa, Rusya ve BDT ülkelerinden getiriliyor. Bunların arasında kalitesi şüphe oyuncaklar Çin’den getirilenler. Fiyatının ucuz olması daha çok alıcı yararlandıkları için şehrin hemen hemen her yerinde onlara rastlamak mümkündür. Qezetimize konuşan Standardizasyon, Metroloji ve Patent Devlet Komitesi basın servisinin başkanı Fazıl Talıblı Çin’den getirilen tüm oyuncakların kalitesiz olmadığını bildirdi: “Azerbaycan’a oyuncaklar daha çok Çin Halk Cumhuriyeti’nden getirilir. Kamuoyu arasında böyle bir fikir oluşmuş ki, Çin’den getirilen tüm oyuncaklar keyfiyyetsizdir. Fakat kayıt istediğiniz oradan kaliteli ürün da getiriliyor. Standartlara uymayan ürünler ise piyasada kendine yer bulamıyor. İlgili kurumlardan, devlet organlarından onlara izin belgesi verilmez ve pazarlanması yasaklanmıştır. Eğer herhangi obyektde satışı tespit edilirse, bunun önü hemen alınır. Kanunlara esasen, çocuk oyuncakları uygun akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından zorla sertifikatlaşdırılmalıdır. Bakanlar Kurulu kararına göre, birkaç yıl önceki durumla karşılaştırıldığında şimdi pozitife doğru hayli değişiklik var. Eskiden girişimci senedleşmeden yayınırdılarsa ve böyle bir süreçten habersiz olduklarını deyirdilərsə, şimdi bu mümkün değil “.

F. Talıblı onu da vurguladı ki, incelemeler sırasında sağlık için tehlikeli oyuncaklar tespit edildiği takdirde, derhal onların satışına yasak konur: “Bugün hiç kimseye sır değil ki, piyasada kalitesiz, tehlikeli oyuncaklar satılıyor ve Standardizasyon, Metroloji ve Patent Devlet Komitesi yanında Teknik Düzenleme ve Standardizasyon üzere Devlet Denetimi Servisi tarafından sürekli araştırma yapılmaktadır. Son araştırmamız sırasında Karadağ ve Nesimi ilçesinde birkaç toptan satış noktalarında tehlikeli çocuk oyuncaklarının satışı gerçeği tasdik olundu. Bu oyuncaqlardan örnekler alınmıştır labaratuvarda yayınlanmıştır. Söz konusu oyuncakların içinde ağır metaller tespit edildi. Tabii ki, bunlar küçük çocuğu sağlığı için ciddi bir tehlikedir. Bu nedenle söz konusu menteqelerden tespit edilen kalitesiz oyuncakların satışı durduruldu “.

Ebeveynlere her zaman dikkatli olmayı tavsiye eden F. Talıblı oyuncak seçiminin çocuklar için hayati rol oynadığını bildirdi: “Fiyatı biraz ucuz oyuncaklar hesabına övladımızı sevindirmek isteğimiz daha ağır fesadlarla sonuçlanabilir. Bu nedenle uzman mağazalardan kalitesi onaylanmış oyuncaklar seçmek daha isabetli olur. Sanıyorum ki, gelecek yıllarda Azerbaycan da oyuncak üretimini geri yükler ve kendi milli sanayisini bu alanda geliştirecek “.

 “Ebeveyn oyuncak seçerken onun mahiyetine fikir vermelidir”

Bu bir gerçektir ki, oyuncaklar çocukların hem sosyal hayatında ve zekasının gelişiminde önemli rol oyunayan amillerdendir, özellikle, okuyan, oynayan, çeşitli sesler çıkaran oyuncaklar. Belli ki, dışarıdan getirilen oyuncaklar ait olduğu ülkenin geleneğine temsil ediyor. Psikolog Anara Baxşeliyeva dedi ki, oyuncak seçerken onun hangi mahiyet taşıdığına fikir vermek gerekir: “Belli yaş döneminde sesli oyuncakların çocuklar için olumlu etkileri olur. Çünkü renk, ses efektleri onların çevreyle tanışlığına sağlıyor. 3 yaşından sonra çocuğa oyuncak seçerken onun hangi mahiyeti taşıdığına dikkat edilmelidir. Bu yaşta çocuğun kişiliği geliştiğine göre oyuncağın çıkardığı ses, çaldığı müzik, söylediği sözler vb. ona tesir edebilir “.

Oyuncakların iki mahiyet taşıdığını söyleyen psikolog onları eğlenceli ve eğitsel olarak quruplaşdırdı: “Öğretici oyuncaklar kitap halinde olabiliyor. Masal kitaplarında bahsi geçen hayvanın seslerini çıkaran düğmeler olur. Bunlar çocuğun dış dünyayı tanımasına, öğrenmesine yardımcı olur.

Öyle oyuncaklar da var ki, onlar sırf müzik üzerinde köklenir veya herhangi bir halkın mental değerlerine ait olabilir, herhangi yabancı dilde kelimeler seslendire bilir. Eğer ebeveyn bundan amaçlı şekilde kullanıyorsa, bunun çocuğa hiçbir olumsuz etkisi yoktur, aksine, onun yabancı dili daha çabuk benimsemesine sağlıyor. Öyle ki, ebeveyn oyuncağın söylediği sözleri çocuğa izah ediyorsa, mahiyetini açıqlayırsa, çocuğun söz tabanı genişler.

Fakat birçok durumda oyuncaklar bayağı müziklere de rastlanır. Bir süre önce ünlü “Ganj Stayl” şarkısını seslendiren oyuncak pazarı kucağına almıştı. Oldukça hareketli olan bu müzik hiperaktif çocuklara sık etkiliyordu.

6 yaşa gibi çocuklarda taklit yeteneği güçlü olur. Onlar çizgi filmlerinde, oyuncaklar rastladığı herhangi etkinliği tekrarlıyorlar. Bu da tabii ki, çocuğa zararlıdır “.

Eğer ebeveyn aldığı oyuncağı çocuğu ile birlikte amaçlı şekilde kullanıyorsa, bunun hiçbir zararının olmadığını vurguladı.

“Yerli üretim ithalat azalmasına ve ülkeden giden paranın önlenmesine neden olur”

“Azerbaycan’da petrol fiyatlarının aşağı düştüğü, küresel ve bölgesel sıkıntıların müşahede edildiği dönemde ülkemiz için önemli bir öncelik ithal edilen mallara olan telabatı yerli malların hesabına ödenmesini sağlamaktır” diyen ekonomist Vügar Bayramov bunu ithalat ülkeden malzeme götürmesi ile anlattı: “Bu nedenle Azerbaycan öncelikle telabatı yerli üretim hesabına ödemeyi temel görev olarak kabul etmektedir. Bu hem ülkeden malzemenin başka ülkeye akmasının engelleyecek, hem de yeni iş yerlerin oluşturulması, işsizliğin giderilmesine ortam yaratacaktır. Bu, sadece ülkenin üretim kabiliyetinin, hem de kesin bir şekilde istihdamın sağlanması açısından da oldukça önemlidir “.

V. Bayramov yerli üretimin manatin məzənnəsindəki sebat açısından da önemli olduğunu bildirdi: “Çünkü yerel üretim ithalat azalmasına ve ülkeden giden paranın azalmasına sebep olur. Diğer taraftan da kalite açısından yerli üretim daha məqsədəuyundur. Tabii ki, yerli üretim Azerbaycan’ın ekonomik çıkarlarına uygundur ve ülkemiz bu açıdan ekonominin gelişmesine ulaşmaya çalışıyor “.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir