Sürekli Olarak Tartıya Çıkmak Ne Kadar Doğrudur?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, sürekli olarak tartıya çıkmanın ne kadar doğru olduğunu ve kadınların hangi zaman aralığında kendilerini çekmeli oldukları hakkında ilginç bilgiler verdi.
Diyet yapmaya başlamanın, terazide çekilme hastalığını da beraberinde getirdiğini ifade eden Diyet uzmanı Hilal Mutlu, şunları söyledi:
“Aç olunca, tok iken, tuvaletten önce ve sonra, gece yatmadan, gün içerisinde sürekli olarak teraziye çıkıyorlar. Halbuki gün içerisinde ağırlık, tüm gün sıvı ve yiyecek tüketimine, vücuttaki ödem ve idrar durumuna göre insanın vücudunda değişiklikler olur. Yemekten sonra kilo artışı, vücudumuzdan gidecek yağ kütlesi olarak algılanmamalıdır. Ya da tartıda sonuç aynıdır, ancak yağ kütlesi azalmış kas kitlesi artmıştır. Zaten o, sağlıklı kilo atmak, yağ kütlesinin azalması demektir.
Örneğin: saunaya giren bir kişi terle su kaybeder. Çıktıktan sonra tartıda kilo kaybı görülebilir, ama bu kilo kaybı yağ olmadığı için arıqlamış sayılmazsınız. Aksine, çok tuzlu yemek yediğiniz bir günde, vücut çok su tuttuğu için tartıda kilo artmıştır. Ama yağ dokusunda değişme yok. Buna göre, pehrizde olurken her gün tartıya çıkıp: ‘Pehrizdeyim ancak kilo bilmiyorum’ dememek lazım. Bu diyet motivasyonunuzu düşürebilir. Unutmayın, vücudun özel durumları göz önünde bulundurulmalıdır.
Sürekli olarak tartıya çıkmak psikolojiyi bozuyor
Bu konuda bilgi veren Mutlu, şunları söyledi: “Sabah aç karnına ve tuvalete gittikten sonra ve aynı saatlerde kendinizi çekmek gerekir. Tartılıyorsunuz çıkarken, hafif kıyafetler geyinməlisiniz. Terazinin olduğu zemin de sert ve düz olmalıdır. Teraziler belirli aralıklarla kalibrasyon gönderilmelidir. Seyahat, kabızlık, ishal, mensturasyon veya egzersizden sonraki kendini çekmek doğru sonuç farklı olabilir. Unutmayın ki, önemli olan tartıda kilo kaybı değil, yağ kaybıdır. Bu yüzden, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve bol su içmek gerekir. En ideal terazi günü haftada bir gündür.