Tansiyonu İlaçsız Düşürmek İçin Tavsiyeler

0

Arteriyel basıncın kronik kalkması vücuda ciddi zarar verir ve birçok bozulmalara yol açar.
Dolayısıyla kendinize sık sık arteriyel basıncın artmasını gözlem yapıyorsanız, mutlaka doktora başvurun. Hekim arteriyel basıncın yükselmesi nedenini araştıracak ve dolayısıyla bağlı olarak gereken tedavi belirleyecek.
İnsanda arteriyel basıncın kalkmasına bazı hastalıklar neden olabilir. Bu hastalıklar arasında:
– Böbrek hastalıkları (piyelonefrit, qlomerulonefrit).
– Kalkanvari bezi hastalıkları (tireotoksikoz).
– Böbreküstü vezilerin tümörleri.
– Ateroskleroz.
– Bazı kalp ve damar hastalıkları (kalp kusurları vb.).
– Baş ve omurga beyini hastalıkları ve yaralanmaları vb.
Fakat bazen tam sağlıklı insanlarda arteriyel basınç sık sık sebepsiz olarak kalkıyor. Böyle insanlar doktorlara başvuruyor, kontrollerden geçiyor vb., Ancak basıncın kalkmasına neden olan bir faktör tespit edilmez. Doktorların gözlemlerine göre, birçok durumda bile insanlara özel bir tedavi gerektirmez. Basit kurallara uygulayarak basıncını normaya getirebilirler.
Doktorların tavsiyelerini size sunuyoruz:

1. Tuzun algısını azaltın!

Modern insanlar aşırı fazla miktarda tuz alır. Tuz böbreklerin faaliyetlerini zorlaştırır ve organizmada sıvıyı tutar, bu da ödemlərə ve basıncın kalkmasına neden olur.
Dolayısıyla tansiyonunuz yükselirse, tuzun algısını azaltın. Tuzlu, tütsülenmiş besinler, çeşitli şorabalar, konserveler, sosis-sosis, fast-fud besinleri, çipsi qidalanmadan çıkarılmalıdır. Gıdalara daha az miktarda tuz ilave edin (gıda şit olmalıdır). Bir süre sonra siz bile gıdalara öyrəşəcəksiniz. Günde 1 çay kaşığı tuzla yetinin.
Nezerinize ulaştıralım ki, tuzdan tamamen vazgeçmek olmaz. Bu da sağlığımız için ziyanlıdır.

2. Akşam saatlerinde gıda, çay ve alkollü içecekleri tüketmeyin!

İnsan gıdanın önemli kısmını sabah ve öğle saatlerinde kabul etmelidir. Bu durumda gıda ile vücuda giren kaloriler daha çabuk harcanır, sindirim süreçleri normal gidiyor, organizma ise aşırı. Akşam saatlerinde alınan gıda ise (özellikle yatmadan önce) sadece aşırı kilo ve arter basıncının kalkması gibi sorunlara neden olacaktır. Akşam yemeği mümkün olduğunca hafif olmalıdır (örneğin, salata veya lapa, yoğurt, meyve, kefir, vb.).
Akşam saatlerinde çayın, suyun aşırı alımı basıncın artmasına neden olur. Artık sıvı böbrekleri yüklüyor ki, bu da basıncın artmasına neden olur.

3. Daha çok hareket edin!

Doktorların gözlemlerine göre, azhereketli yaşam tarzı hipertoniyanın ana nedenlerinden biridir. Eğer insan günün bir çok bölümünü oturuyorsa, kanın damarlarda hareketi zorlaşır, kan daha “ağır” hareket ediyor, damarlar geriliyor ve bu da basıncın artmasına yol çıkarır.
Dolayısıyla insan gün içinde daha fazla hareket etmelidir – yaya gezmeli, beden eğitimi ile meşgul olmalı, daha az uzunmalı ve oturmalıdır.
Yüzme, yoga təziyiqi çok iyi düşürüyor.

4. Yeterince uyuyun ve dinlenin!

Normal gece uykusu insanın sağlığı için oldukça önemlidir. Eğer insan geceleri değişik nedenlerle (iş, eğitim, uykusuzluk vb.) Yatmırsa, onun endokrin sisteminin fəzliyyəti bozulur. Hormonal bozulmalar ise birçok durumda tansiyonun kalkmasına neden olur.
Doktorlar gözlemlerine göre, gece 6 saatten az uyuyan insanlarda hipertoniyanın riski artıyor.
Modern insanların büyük bir kısmı aşırı yoğun çalışıyor, yorulur, daima gergin olur. Gergin insanın vücudunda damarlar da geriliyor ve bu da basıncın artmasına neden olur. Gün içinde dinlenmek için zaman bulabilirsiniz – bkz, uzanıp sakin müzik dinleyin, açık havada dolaşın ve s. Bu gerilimin azalmasına yardımcı olacak.

5. Negatif haberlerden uzak olun!

Televizyon, İnternet vb. kitle iletişim araçları bugün əzrində insana çok sayıda negatif bilgileri sunuyor (katleden olayları, kazalar, savaşlar vb.). Böyle bilgiler insanın sinir sisteminde gerginlik yaratıyor, onu daima stres durumda tutar. Bu ise, tabii ki, tansiyonun artmasına neden olur.

6. Doğru beslenin, kilo toplamayın!

Obezite hipertoniyanın ve birçok diğer bozulmaların temel nedenlerinden biridir.
Taze meyve ve sebzelerin alımı kalp kasına kan damarlarına çok olumlu etkiliyor, onların sağlığını korur. Pancar ve çuğunduq suyu, narenciye, sarımsak, siyah frenk üzümü, kuşburnu demlemesi damarlar için özellikle iyidir.
Zaten insanın beslenmesinde potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin besinler olmalıdır. Bu iki mineral kalbin normal faaliyetleri için oldukça önemlidir. Karabuğday, yulaf yarmasından sıyıqlar, fasulye, kayısı ve siyah qavalı kurusu, hurma, patlıcan, yeşillik, fındık bu mineraller bulunur.
Nezerinize ulaştıralım ki, saydığımız kurallara daima uymak gerekir. Yalnız bu durumda tansiyonunuz normal düzeyde olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir